Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

Korting op alle klankschalen en cimbalen

Klankschalen en cimbalen: wat kun je ermee?

Je ziet ze soms staan, zeker bij Wereldwinkels, maar waar dienen klankschalen en cimbalen voor? In ons land worden ze vooral gebruikt voor meditatie en het bevorderen van de concentratie. Oorspronkelijk komen ze uit Tibet en dan specifiek uit de boeddhistische gebieden in de Himalaya. Daar zijn de klankschalen een oud hulpmiddel voor genezing en meditatie.

Een behandeling met klankschalen vermindert overprikkeling van de zintuigen. Deze therapie zorgt ervoor dat je weer tot rust komt waardoor ook lichamelijke en psychische klachten die met je stress gepaard gaan verdwijnen. Het vervaardigen van klankschalen is een oud ambacht, dat tegenwoordig bijna niemand meer beheerst. Omdat alle antieke klankschalen allang verhandeld zijn is de handgevormde schaal een kostbaar kleinood. Klankschalen zijn samengesteld uit meerdere metalen. Volgens overlevering uit 7 metalen, één voor elke vroeger bekende planeet. Goud voor de Zon, zilver voor de Maan, kwik voor Mercurius, koper voor Venus, ijzer voor Mars, tin voor Jupiter en lood voor Saturnus.

Hoe ga je om met een klankschaal? Zet de klankschaal op de vlakke hand of op een kussentje en sla hem dicht onder de rand aan. Luister en let daarbij op wat je voelt, wat de klank met je doet. De klankschaal kan ook met de hand aangeslagen worden. Een aanzwellende toon krijg je wanneer de klankschaal op de gestrekte hand geplaatst wordt en je met de andere hand, met de klepel rechtop, langzaam en gelijkmatig, met lichte druk langs de buitenrand van de klankschaal strijkt. Het kost enige oefening! Elke klankschaal heeft een eigen karakter. Neem de tijd om uit te zoeken waar je je prettig bij voelt. Grotere schalen hebben een diepere en langer aanhoudende klank dan kleine.

Cimbalen, heel kleine bekkens, geven een indringende reinigende klank, vooral als ze vlak tegen elkaar worden aangeslagen. De tonen zijn zachter als je de cimbalen los aan hun leren bandje laat bungelen en zo tegen elkaar aanslaat. Je hoort dan een spel van boventonen, dat ontstaat door het geringe verschil in toonhoogte van beide cimbalen.

In de maand november biedt Wereldwinkel Borne alle klankschalen en cimbalen met 20% korting aan.