Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

NIEUW: MONDKAPJES UIT GHANA

Te koop bij Wereldwinkel Borne

MONDKAPJES HELPEN GHANESE VROUWEN DOOR CORONA-CRISIS

Goede ideeën zijn vaak even simpel als doeltreffend. Zo kwam Ellen Seldenthuis, die sinds 2004 in Ghana woont en werkt als projectleider van stichting Adwuma Ye, op het idee in de werkplaats van de stichting herbruikbare mondkapjes te gaan naaien. Net op tijd: want toen de werkplaats vanwege de Corona-crisis moest sluiten, konden de vrouwen thuis verder werken en worden doorbetaald. Een gouden ingeving dus.

Seldenthuis werkt in de werkplaats in de stad Tamale in noord-Ghana dagelijks nauw samen met de medewerkers van de werkplaats die zich toelegt op het produceren van herbruikbare zorg producten, zoals wasbare luiers en maandverband. En later dus ook mondkapjes die in Ghana belangrijk zijn in het tegengaan van de verspreiding van het virus omdat het verplichte afstand-houden er op veel plaatsen lastig is. Idee is daarom elkaar zo veel mogelijk te beschermen. Daarom worden de mondkapjes lokaal tegen kostprijs verkocht, zodat al vele duizenden mensen een mondkampje konden aanschaffen.
Via Seldenthuis, die momenteel in ons land verblijft als mantelzorger voor haar moeder, worden deze mondkapjes eveneens in Nederland verkocht. “Met de opbrengst kunnen wij onze medewerkers blijven ondersteunen in deze moeilijke periode”, vertelt Seldenthuis. “De mondkapjes zijn dubbel-laags. De buitenkant is van dicht-geweven katoen met polyester in een prachtige, kleurrijke Afrikaanse print; de binnenkant van ongebleekt katoen. Zij zijn genaaid als een pocket, zodat er desgewenst nog een filter tussen gestopt kan worden. De koordjes voor achter de oren zijn gemaakt van afgedankte T-shirts en zijn op de gewenste lengte af te knopen. Zo past het kapje altijd.”
Stichting Adwuma Ye wordt gerund door vrijwilligers. Uitgangspunt is het verrichten van goed werk zonder strijkstok. De stichting doet dit door het bevorderen van zelfwerkzaamheid en onafhankelijkheid van individuen of groepen die een lokaal initiatief willen ontwikkelen in Ghana. Zo kunnen zij hun doel bereiken en hun droom verwezenlijken. Naast het naaien van herbruikbare zorg producten, milieuvriendelijk en geldbesparend, wordt in de werkplaats ook gewerkt aan het doorbreken van het taboe op bepaalde sanitaire thema’s en worden er vrouwen met een lichamelijke beperking aan werk geholpen. Meer informatie is te vinden op de website van de stichting: adwuma-ye.com.

De fleurige mondkapjes zijn nu ook te koop bij Wereldwinkel Borne en kosten € 4,25 per stuk.