Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

26 NOVEMBER LADIES AFTERNOON SIERADENPARTY

LADIES AFTERNOON BIJ WERELDWINKEL BORNE

Tijdens de Ladies Afternoon in de Bornse Fairtrade Cadeauwinkel kunnen dames zichzelf verwennen met een aankoop. Aantrekkelijk want die vrijdagmiddag 23 november geldt een 25% korting op alle sieraden.

De keuze is reuze in de winkel, in sieraden én andere cadeaus, maar alles is steeds fairtrade en duurzaam.  Nieuw in de winkel zijn de bij jongeren populaire armbanden van Fairitems, bestaande uit stoffen kralen gemaakt van sarongs. Bijzonder is het verhaal achter de Kazuri kralen uit Kenia, basis van prachtige kettingen, armbanden en hangers.

De oprichtster van Kazuri – Lady Susan Wood – werd geboren in een hut in een Afrikaans dorpje. Haar uit Engeland afkomstige ouders waren missionarissen in het Ituri bos. Lady Wood studeerde in Engeland en trouwde daarna met een chirurg, Michael Wood. Ze kwamen in 1947 naar Kenia. Om iets te betekenen voor de mensen daar, startte Lady Wood een koffieplantage op het landgoed van Karen Blixen, beroemd van de film ‘Out of Africa’. Lady Wood was een visionair, een heldin in haar tijd. Ze hielp haar man met het oprichten van de East African Flying Doctor Service, later de African Medical Research Foundation (AMREF).

In haar achtertuin begon Lady Wood een werkplaatsje om kralen van klei/keramiek te maken, eerst samen met twee gehandicapte vrouwen. Ze realiseerde zich al snel dat er veel meer vrouwen werk nodig hadden. Daarom richtte ze ‘Kazuri Beads’ op. Daar begon de lange weg naar een hulpcentrum voor met name alleenstaande vrouwen zonder inkomen. Door de hoge werkloosheid moesten haar werkneemsters met hun inkomen vaak een groot deel van hun familie onderhouden. In 1988 werd de werkplaats een fabriek en het aantal vrouwen dat er werkte steeg tot 120. De vrouwen werden er opgeleid en met deze kennis produceerden ze prachtige unieke kralen en sieraden.

Naast de werkplaats en de winkel heeft Kazuri ook een kliniek opgericht voor de werkneemsters waar zij en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp, advies, voorlichting en medicijnen. Ook vergoedt Kazuri 80% van hun medische kosten als werkneemsters worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Vandaag de dag produceert Kazuri een uitgebreide collectie sieraden van keramiek die de wereldwijde mode-industrie weet te charmeren. Kazuri-producten worden gemaakt volgens internationale standaarden en worden wereldwijd verkocht. Kazuri is lid van de World Fair Trade Organisation (WFTO) en werkt volgens fairtrade richtlijnen, wat regelmatig wordt gecontroleerd door deze organisatie. Zo weet u zeker dat Kazuri fairtrade is en blijft.

Ook mannen zijn 23 november tussen 13.00 en 18.00 uur van harte welkom.