Welkom bij

WereldwinkelBorne.nl

NIEUWS- & ACTIVITEITENARCHIEF

ANIEK WES DOLGELUKKIG MET REUZE OLIFANT

Aniek Wes had met de Melbuul'ndagen het gewicht van de olifant bijna goed geraden en was daarmee de gelukkige winnares van de prachtige olifant.

Op 1,6 kilo na had Aniek Wes uit Hengelo het juiste gewicht geraden van de olifant die de Wereldwinkel Borne met de Melbuul’ndagen in de Nieuwe Kerkstraat had neergezet. Bezoekers konden gokken op het gewicht van de olifant. De van leer vervaardigde viervoeter woog 21,6 kg. Met haar schatting van 20 kg zat Aniek dus bijna goed. Andere deelnemers zaten er vaak ver naast: de hoogste gok was zelfs 320 kg, de laagste 7,3 kg. Vorige week nam Aniek dolgelukkig haar nieuwe aanwinst in ontvangst. “Wow, hij is echt gaaf, maar wel groter dan ik dacht. Hij past niet onder mijn bureau, maar wel in de kamer”, constateert ze. Ze wilde meedoen aan de wedstrijd omdat ze net had bedacht dat ze olifanten-beeldjes wilde sparen. Wie weet blijft deze altijd de grootste.

De olifant maakte deel uit van een kleine collectie met ook kleinere soortgenoten. Zij worden in India met de hand gemaakt. Een geraamte van ijzerdraad wordt omwikkeld met gerecycled papier en stro en ombonden met katoenen draad. Daarover komt een laag papier-maché waarin de vorm geboetseerd kan worden. Een laag geitenleer zorgt voor de afwerking. Na droging wordt er tenslotte met natuurlijke verfstoffen de kleur op aangebracht. Het resultaat is een natuurgetrouw beeld dat er prachtig uitziet.

BESTE WINKELKETEN IN CATEGORIE 'CADEAU'

De Wereldwinkel is in de categorie ‘Cadeau’ als eerste geëindigd in de verkiezing Beste winkelketen van Nederland. Daarmee valt deze eer de Wereldwinkel al voor de derde keer te beurt. De categorie cadeau kende 4 genomineerden. Naast de Wereldwinkel waren dit Primera, Bruna en HEMA. HEMA behaalde de beste score op prijsaspecten, maar de Wereldwinkel wist de titel binnen te halen door de uitstekende prestaties op de criteria klantvriendelijk personeel en service. Een groot compliment voor alle medewerkers in de winkel! We nodigen u daarom van harte uit om uw slag te slaan in onze winkel, speciaal ook voor uw kerstinkopen! Denk hierbij vooral ook aan onze (h)eerlijke wijnen!

 

Geslaagde wijnproefavond nieuwe wijnen In het kader van de Fairtradeweek organiseerde de Wereldwinkel Borne ook dit jaar een wijnproefavond. Klanten en medewerkers proefden de nieuwe wijnen in de eigen collectie. 

ONS 30-JARIG JUBILEUM - 30 september 2012!

De leuke optredens van "Slagveld" en "Op slag verliefd" van de Bornse Vereniging van Slagwerkgroepen samen met de djembe-groep van de Muziekschool trokken de aandacht van vele passanten. Op het pleintje voor de winkel genoten zij van de vele lekkere hapjes die Wilma ten Hove en Rieneke de Vries hadden gemaakt. Dankzij de flyer/kortingactie liep de verkoop in de winkel ook prima. De informatieve stands van de stichtingen Mirembe en Voshaar-Elferink over de Afripads waren fleurig ingericht en ontvingen behalve van onze Wereldwinkel ook van vele anderen een gift. Zie verder onder het aparte kopje Dertigjarig Jubileum 2012.

WERELDWINKEL BORNE OOK OP FRANSE MARKT STIFT WEERSELO

 

 

 

De tuinen rondom het kasteel tonen de tuinhistorie sinds de renaissance. De groep bekeek eerst een deel van het uitgestrekte park in Engelse landschapsstijl, waarvan de aanleg al in de 17e eeuw startte. Kenmerkend zijn hier de spiegelvijvers en de rododendrons. Recent zijn de zichtlijnen heel fraai teruggebracht en nieuwe bruggen toegevoegd. Ook is er nog een ‘berghut’ vanwaar je mooi uitkijkt over de tuinen. Achter het kasteel ligt de formele tuin met oranjerie en de ‘rotstuin’, een liefhebberij van Marie van Heeckeren. Na de warmte in het park was het heerlijk toeven in de Orangerie, waar in de wintermaanden de citruscollectie overwintert. Daarna fietste de groep door de bossen terug naar de winkel om nog een glaasje te drinken. Net voor de onweersbui losbarstte was iedereen weer thuis.

OOK DE WERELDWINKEL WAS VAN DE PARTIJ BIJ BORNE OP Z'N BEST!

Vooral de nieuwe Tony's Chocolonely repen vonden gretig aftrek bij het publiek dat deze dag in massa's naar Borne was gekomen om onder meer de living statues in Oud-Borne te bewonderen. Ook de winkels en horeca en de vele koren en orkesten, die alo trokken volop belangstellenden.

 

WERELDWINKEL DRAAIDE GOED IN 2011

Voorzitter Saskia Govaeert van de Vereniging Wereldwinkel Borne is het daarom ook niet eens met een artikel in dagblad Trouw dat stelde dat de eerlijke handel weliswaar groeit, maar dat de Wereldwinkels daar niet van zouden profiteren. De Wereldwinkelformule zou zo langzamerhand overbodig worden nu fairtrade producten in steeds meer winkels te koop zijn. Volgens Trouw zouden nieuwe winkelinitiatieven het beter doen, maar volgens Saskia Govaert is het vergelijken van de Wereldwinkel-formule met nieuwe zaken als 50/50 en Fair + Fair niet terecht: “Dat is appels vergelijken met peren.”

De ontwikkeling van Borne naar Fairtrade Gemeente duurt iets langer dan vooraf gedacht, maar daaraan wordt samen met de BBO en de gemeente gewerkt.  

Gerrie Bonekamp nieuwe penningmeester   

Op de jaarvergadering van 10 april 2012 in de Stephanushof werd Gerrie Bonekamp gekozen tot penningmeester van de Vereniging Wereldwinkel Borne. Zij volgt Bert Meijerink op, die deze taak zes jaar lang vervulde. Bonekamp is afkomstig uit het VluchtelingenWerk en was eveneens actief voor het nu gesloten AZC.

Ivonne Wopereis sloot de avond af met een presentatie over de achtergronden van het boeddhisme – geen geloof, maar een manier van leven - en de symbolische betekenis van de verschillende houdingen waarin Boeddhabeelden al eeuwenlang gestalte krijgen.

Stichting Fairtrade Borne van de partij in carnavalsoptocht

Onder het motto ‘Betrouwbare banaan zoekt eerlijke ananas’ liep een viertal vrijwilligers van de stichting Fairtrade Borne op 18 februari mee in de Bornse carnavalsoptocht. Een geweldige ervaring! De Wereldwinkel Borne maakt deel uit van de stichting Fairtrade en onderschrijft haar doelstellingen van harte.

Borne op weg naar fairtrade gemeente

De titel ‘Fairtrade Gemeente’ is een titel die aangeeft dat de gemeente en haar inwoners fairtrade, oftewel eerlijke handel, een warm hart toedragen en er ook echt werk van maken. In een fairtrade gemeente worden veel fairtrade producten gekocht en gebruikt. Van cafés tot scholen, van supermarkt tot kledingzaken. Om deze titel te verdienen, moet een gemeente aan een aantal criteria voldoen. De exacte criteria kunt u hier lezen. In Borne is sinds september 2010 een werkgroep actief (vanuit Fairtrade, Wereldwinkel, Bundeling Bornse Ondernemers, dorpsmanagement en de Bornse kerken) die komende tijd van Borne een fairtrade gemeente gaat maken. Voor meer info zie: http://www.fairtradegemeenten.nl/gemeente/Borne.html

ACTIVITEITEN

(voor jaarverslag 2011 klik hier)

De Wereldwinkel Borne presenteert zich regelmatig en op tal van plekken in Borne, onder meer bij:

  • Diverse Kerstmarkten, o.a in Zenderen en tijdens Shopping by Candlelight op 17 december
  • De Zwanenhof in Zenderen - permanente verkoop van Wereldwinkel producten
  • Wereldwijde wereldwinkeldag – 2e zaterdag in mei: dé internationale dag voor fairtrade
  • Beste van Borne: de dag waarop Bornse organisaties en instellingen laten zien wat ze kunnen
  • Melbuul’ndagen: het jaarlijkse oogstfeest van Borne in het laatste weekend van augustus
  • Fairtradeweek, elk jaar in oktober, dit jaar met een actie rond het verlanglijstje in de Plus Super

Tot onze activiteiten behoort ook het verstrekken van informatie, het geven van voorlichting aan organisaties, op scholen en tijdens manifestaties.
Daarnaast kunnen we ook voor u een anderhalf uur durend programma verzorgen over het doel en de werkzaamheden van de Wereldwinkel. Wilt u direct informatie "op papier"? Dan kunt u onze folder downloaden. Nadere informatie over onze voorlichtingsactiviteiten kunt u per mail aanvragen via of telefonisch tijdens de openingstijden 074-2670420.

 

De Wereldwinkel Borne heeft in 2011 nagenoeg eenzelfde omzet gehaald als in het jaar daarvoor. Een goed resultaat omdat de winkel dus niet zozeer te lijden heeft van de recessie. Bovendien was de winkel een groot deel van 2011 vrijwel aan het zicht onttrokken ten gevolge van de bouwactiviteiten voor ATRIA aan de Nieuwe Kerkstraat.